Dať si popcorn nie je chriech


03.10.2016

 

Nadýchané pukance sú pochúťka a nezaťažujú žalúdok.
 
Pokrm, ktorý sa nám spája hlavne s návštevou kina. Čerstvý chutí perfektne a vyvoláva pocit pohody. A tá vôňa, ktorá sa z nich šíri dookola! Mnohých z vás však bude najskôr v súvislosti s popcornom, alebo po našom pukancami zaujímať, či sú vhodné na konzumáciu zo zdravotného hľadiska.
 
Pravda je niekde uprostred.
 
Nie je  totiž popcorn ako popcorn. Ak si ho kúpite v napríklad nejakej akcii v potravinách, zaplatíte iba za presolenú alebo presladenú pochutinu, ktorá je vôni a chuti kukurice na míle vzdialená a o zdravotnom benefite ťažko možno hovoriť.

 

 

 

 

Naopak, pri vhodnej príprave, stojí popcorn za pozornosť.

Kukurica, z ktorej sa popcorn pripravuje je charakteristický tým, že má málo tuku a veľa vlákniny. Pukance navyše neobsahujú lepok, čo je dobrá alternatíva pre tých, ktorým táto látka v potravinách škodí.

Za zmienku stojí, že pukance obsahujú  draslík a železo, ale aj vitamíny skupiny B (B1, B2) a sto gramov pukancov obsahuje iba cca 370 - 400 kilokalórií. Nie sú teda žiadnou hroznou kalorickou bombou. Nadýchané pukance okrem toho nezaťažujú žalúdok.

Výčitky po zjedení popcornu v kine alebo doma pred televízom, teda mať nemusíte. Americký výskumník Joe Vinson dokonca tvrdí, že popcorn je vlastne celkom zdravý a údajne pomáha aj pri chudnutí. Podľa tohto pána vypukaná kukurica obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov, ktorých dokonca obsahuje viac ako ovocie či zelenina. Antioxidanty sú dôležité pre naše zdravie lebo pomáhajú telu bojovať proti škodlivým látkam a pôsobia preventívne pred vznikom niektorých ochorení, konkrétne  napríklad rakoviny.
 

 

 

 

 

Misa popcornu na večeru z jeho pohľadu je rozhodne lepšia ako pizza. Ale pozor, nie každý deň!
 
Nie je popcorn ako popcorn.
 
Nie každý je zdravý. Priemyselne spracovaný obsahuje veľa cukru, tuku a rôznych dochucovadiel. Preto najlepšie je pripraviť si ho doma. Môžeme si tak kontrolovať podiel tuku alebo ho dokonca vôbec nepoužiť.
 
Existuje viacero spôsobov na domácu prípravy pukancov.
 
Veľmi jednoduchý je napríklad tento:
Potrebujete na to vyšší hrniec alebo hlbokú panvicu s pokrievkou, do ktorej vložíte tri polievkové lyžice suchých kukuričných zŕn a tri polievkové lyžice kvalitného oleja. Prikryjete pokrievkou. Po krátkom čase budete počuť zrná hlasno pukať. Keď dopukajú, znamená to, že sú hotové.  Pukance potom stačí vhodne ochutiť tým, čo máte radi. Ak použijete hlbokú nepriľnavú grilovaciu panvicu, olej vôbec nemusíte použiť.
 

 

 

 

Druhou alternatívou na prípravu domácich pukancov je stroj na popcorn, špeciálne na to určený. Pomocou popcornovača upražíte popcorn rýchlo a ľahko, stačí vám na to len jedna lyžica oleja alebo tuku. Najčastejším variantom je slaný popcorn, ale podľa svojej chuti a fantázie ho môžete ochutiť aj na sladko alebo pikantne či pálivo.
 
Popcornovače sú populárne.

Popri zmrlinovači a jogurtovači je popcornovač jedným z najpopulárnejších malých pomocníkov v domácnosti.
 
Redakcia Rady a tipy
 

 

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _      __        __  _____   ____     ___  
| | \ \ / / | ___| |___ \ ( _ )
| | \ \ /\ / / | |_ __) | / _ \
| |___ \ V V / | _| / __/ | (_) |
|_____| \_/\_/ |_| |_____| \___/
Enter the code depicted in ASCII art style.