Pečienie na kameni?


10.01.2017

Doma radšej v nádobách s kamenným efektom.

Pečenie na horúcich kameňoch je jedna z najstarších metód prípravy jedla. Má mnoho predností, preto sa teraz vo vylepšenej podobe dostáva  späť do popredia. Tajomstvo pečenia na kameni spočíva v tom, že sa zachováva vynikajúca vôňa, vysoko prirodzená a originálna a nenapodobiteľná chuť jedla. 
 
Vďaka metóde našich predkov sa dá na kameni aj v súčasnosti pripraviť mäso, ryby, zelenina, dokonca aj teplé ovocné dezerty. Je to najmä z toho dôvodu, že kameň ako materiál má množstvo vynikajúcich vlastností.


Zdôrazňuje sa predovšetkým fakt, že kameň sa rovnomerne nahrieva po celej ploche, takže nehrozí, že na jednom mieste se jedlo pripečie a na inom bude nedopečené. Ďalšou prednosťou kameňa je, že dokáže na dlhý čas v sebe udržiavať vysokú teplotu. Okrem toho absorbuje vlhkosť počas pečenia, čím sa vytvára efekt krehkej kôrky na povrchu a to bez toho, aby bolo jedlo zvnútra vysušené.
 
Používanie prírodného kameňa v kuchyni má však aj svoje nevýhody: pred samotným pečením sa kameň musí v rúre dlho nahrievať a to minimálne pol až trištvrte hodiny na najvyššiu telotu, aby sa na ňom potom mohla perfektne upiecť pizza, chlieb, rožky alebo mäso, či ryby. Nevýhodou kameňa je aj to, že sa nahriaty na vysokú teplotu nedá po skončení pečenia hneď vyčistiť.  Musí aspoň dve hodiny stáť, aby vychladol. Kým je horúci nepômožu vám ani najlepšie ochranné rukavice.

 


Tieto základné nevýhody kameňa sú odstránené pri moderných nádobách do domácnosti, ktoré síce využívajú všetky dobré vlastnosti a výhody pečenia na kameni, ale majú zároveň celý rad výhod, pre ktoré sú veľmi obľúbené. Označujú sa ako nádoby s kamenným efektom. Ich vnútro je vybavené materiálom, ktorý svojím charakterom pripomína skutočný kameň, tvrdý,  odolný a zároveň hladký, pričom vydrží aj extrémne zmeny teplôt.
 
Nádoby s kamenným efektom májú:

- hrubšie dno, čím sa vytvára tzv. efekt kameňa, pričom sa zohrievajú sa rovnomerne,
- vyzdvihuje sa pri nich fakt, že počas pečenia sa z nich neuvoľňujú škodlivé a toxické látky,
-  príprava jedla, varenie a pečenie v nich je zdravé, bez nutnosti používať veľké množstvo  tuku. Nevyžadujú si takmer nijaký alebo len minimálne množstvo oleja,
- jedlo sa v nich nepripaľuje,
- pri príprave jedla v nádobách s kamenným efektom netreba ani veľa námahy ani extra schopností, aby sme dokázali urobiť veľmi chutné a zdravé jedlá,
-  zachováva sa v nich vynikajúca  chuť a vôňa jedla.

 

 


 

* Nádoby s kamenným efektom sú celkovo ťažšie a masívnejšie.
* Veľmi dobre vedú teplo, takže sa nestráca energia  a šetrí sa aj čas na prípravu.
* Povrch nádob je veľmi odolný, nepodliehajú poškodeniu povrchu.
* Sú cenovo dostupné pre každého.

Tento typ kuchynských potrieb je zaraďovaný k vysoko odolnému, funkčnému a ekologickému riadu, ktorým by mala byť vybavená každá moderná domácnosť. Vybrať si je možné zo širokej škály - od panvíc, pekáčov až po hrnce
  
Redakcia Rady a tipy

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
                   ____    ____    _____ 
___ __ __ | _ \ / ___| |___ |
/ __| \ \ /\ / / | | | | \___ \ / /
\__ \ \ V V / | |_| | ___) | / /
|___/ \_/\_/ |____/ |____/ /_/
Enter the code depicted in ASCII art style.