Pravidlá grilovania, ktoré z vás spravia hotového šéfkuchára


14.05.2018

Grilovacia sezóna je už v plnom prúde. Patríte k čerstvým majiteľom grilu a bojíte sa, že svojich prvých hostí na grilovacej párty sklamete? Ak sa budete riadiť našimi pravidlami grilovania, určite zožnete medzi priateľmi slávu a nebudú sa vedieť dočkať ďalšej grilovačky u vás.

Skúsení kuchári tvrdia, že grilovanie je veľmi jednoduché, len stačí dodržať pár pravidiel – pripraviť si správne gril, mäso či zeleninu a už to potom pôjde samé.

1. Mäso z chladničky vytiahnite v dostatočnom predstihu

Ak chcete pripraviť steak, ktorý bude vo vnútri ugrilovaný na stupeň medium, no zvonku chrumkavý, musíte ho nechať aspoň pol hodinu ležať tak, aby jeho teplota dosiahla izbovú teplotu. Mäso vďaka tomu nedostane teplotný šok a ľahšie odhadnete stupeň prepečenia.2. Gril musí byť dostatočne rozpálený

Ak dáte mäso na gril, ktorý nie je dostatočne rozpálený, neodhadnete dobre stupeň preprečenia. Môžete sa potom rozlúčiť s krehkosťou, pretože mäso ľahko presušíte. Preto je lepšie gril najskôr poriadne rozpáliť a keď sa mäso poriadne pripečie zvonku, stlmiť ho.

3. Brikety alebo uhlie?

Záleží od situácie. Na krátke grilovanie pokojne použite drevené uhlie, ktoré sa síce rýchlo rozohreje, ale horieť vydrží kratšiu dobu. Pokiaľ predpokladáte, že pri grile budete stáť dlhšiu dobu a v pláne máte viac chodov, vhodnejšie bude použiť brikety.

4. Správna teplota je dôležitá

Pri nepriamom grilovaní sa používajú teploty okolo 160 až 180 °C, pri priamom grilovaní 200 až 230 °C. Gril však vždy rozpaľujte na vyššiu teplotu, pretože keď zdvihnete pokrievku grilu a vložíte potraviny, teplota v grile poklesne.

5. Ako na marinádu?

Na Slovensku sú vo väčšej obľube mokré marinády než suché. Mnohí ľudia však robia veľkú chybu v tom, že mäso pred položením na mriežku neosušia. Stekajúci tuk potom tečie do uhlíkov. Nielenže jeho spaľovaním vznikajú karcinogénne látky, ale nepríjemne zapáchajúci dym nie je práve najlepšou vizitkou grilovacieho majstra.

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _____   __  __   _            ___  
| ____| | \/ | / | _ __ / _ \
| _| | |\/| | | | | '_ \ | | | |
| |___ | | | | | | | |_) | | |_| |
|_____| |_| |_| |_| | .__/ \__\_\
|_|
Enter the code depicted in ASCII art style.