9 dôvodov, prečo už zajtra začnete s kváskovaním

Zverejnené: 25.07.2020

Kváskovanie sa za posledné obdobie dostalo na piedestál domáceho pečenia. Takmer všetky gazdinky pestujú vlastný kvások. Ba čo viac, dokonca ani podaktorí muži nečakajú, kým pred nich predložia mäkučký chlieb a pečú si ho sami. Kváskovanie však nie je iba o chuti a vlastnom domácom pečive. Malý pohárik v chladničke zmení veľa vecí vo vašom živote k lepšiemu. Spoznajte výhody kváskovania a pridajte sa do skupiny nadšených domácich pekárov. 

  1. Bez  chémie

Kvások neobsahuje žiadne neprirodzené látky. Základný chlieb upečiete už z troch surovín, a to z múky, vody a soli. Ďalšie prísady ako uvarený zemiak, semienka, orechy, bylinky, koreniny a podobne pečivu iba pridávajú na výživovej hodnote.

  1. Organizmus bez nadmerného prekyslenia

Veľa potravín, ktoré bežne konzumujeme, spôsobujú prekyslenie organizmu. Kvások obsahuje baktérie, ktoré nielenže telo neprekysľujú, ale dokážu štiepiť škroby a bielkoviny. Tým sa kváskové pečivo stáva stráviteľnejším a zdravším ako to klasické. 

  1. Lepšie využitie minerálov

Obal zrna obsahuje kyselinu fytovú, ktorá na seba viaže vápnik, železo, horčík, meď a zinok, čiže pre telo veľmi dôležité minerály. Kvások kyselinu fytovú rozkladá a tým pomáha tieto minerály ukladať. 

  1. Zdravý chrup

Možno vás to prekvapí, no kvások predchádza zubnému kazu. A to práve vďaka schopnosti rozkladať vyššie spomenutú kyselinu fytovú. 

  1. Postava bez nadbytočných kilogramov

Kváskové pečivo má síce rovnakú kalorickú hodnotu ako to kvasnicové, no glycerínový index je výrazne nižší. Vďaka tomu sa pocit nasýtenia dostaví skôr, zjete menej a hladina cukru nevystrelí do závratných výšok tak rýchlo. Budete dlhšie sýty a neprepadne vás „vlčí hlad“.

  1. Bez každodennej návštevy obchodu

Pečivo nepatrí k potravinám, ktoré dlho vydržia. Ľudia zvyknú nakupovať čerstvý chlieb hoci aj každý deň. S kváskom je tomu koniec. Kvasinky produkujú oxid uhličitý a cesto je nadýchanejšie. Kyselina mliečna zase funguje ako prirodzený konzervant a chlieb bude rovnako dobrý aj po niekoľkých dňoch. Pri správnom skladovaní vám bez problémov vydrží celý týždeň. 

  1. Nenapodobiteľná chuť

Kváskový chlieb má nezameniteľnú chuť. Chrumkavá kôrka ukrýva vláčnu, mäkkú striedku. Ak raz kváskový chlieb ochutnáte, už nikdy nebudete chcieť iný.

 

  1. Univerzálny pomocník

Bola by škoda, ak zostanete iba pri kváskovom chlebe. S kváskom upečiete takmer čokoľvek. Vianočka, rožky, žemle, pizza, aj taký kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou budú lákať k stolu vďaka kvásku. Nebojte sa experimentovať. 

  1. Zmena v kuchyni, rovná sa, zmena v živote

Kváskovanie je životný štýl. Láme stereotyp, posúva nás bližšie k prírode, tradícii a mení naše hodnoty. Kvások vás učí zodpovednosti a radosti z jednoduchých vecí. Funguje ako lepidlo, ktoré spája rodinu a priateľov dohromady. Keď v kuchyni zavonia kváskový chlebík,  všade je odrazu viac lásky a ľudia majú k sebe bližšie.

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
      _           __    __   __       
__| | ___ / /_ \ \ / / _ __
/ _` | / _ \ | '_ \ \ V / | '__|
| (_| | | __/ | (_) | | | | |
\__,_| \___| \___/ |_| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.