Na ceste k samotnému vzniku vína tú hlavnú rolu zohráva príroda, ale potom už zodpovednosť preberáme my. Kým pri starostlivosti o hrozno sú slnečné lúče pomocníkmi, pri skladovaní by sme víno mali pred nimi chrániť. A to je len jedno z pravidiel (a paradoxov), ktoré musíme mať na pamäti pred tým, než nakúpime veľké zásoby tohto obľúbeného nápoja.
Tma a chládok
Ako sme to spomenuli v úvode článku, vyhnite sa slnečnému žiareniu a silnému svetlu, no rovnako zabezpečte aj chládok. Rovnako dôležité je to, aby sa teplota nekolísala. Jej optimálna výška je tzv. „pivničná“, približne 12-14 °C pre biele a ružové vína a 14-16 °C pre červené vína. Víno „žije“, prebiehajú v ňom rôzne chemické procesy. Tie sa vpríliš teplom prostredí zrýchlia a víno viac starne, v opačnom prípade zas nastane stagnácia, čiže zrenie sa zastaví.
Skladovanie otvorených fliaš
Nebojte sa otvoriť si fľašu vína len pre seba (a nedopiť ju celú). Určite sa však postarajte o to, aby ste si kvalitné chute mohli užívať aj pri nasledujúcej podobnej príležitosti – tá by mala prísť v priebehu pár dní. V prvom rade, zistite, či máte doma vákuovú pumpu. Ak takúto pomôcku nevlastníte, nevyhadzujte korok ani skrutkovací uzáver, aby ste fľašu neodkladali otvorenú. Víno totižto veľmi ľahko preberie vône iných jedál. Biele a ružové vína po otvorení skladujte chladničke, avšak pri červených vínach to vôbec nie je potrebné.
Poloha fľaše
Vinári sa často stretávajú s otázkou, či by sa vína mali skladovať poležiačky alebo postojačky. Najprv sa pozrite na to, ako sú uzavreté. Pokiaľ skrutkovacím uzáverom, obe možnosti sú prijateľné, pretože obsah fľaše je strážený hermeticky. Korok je iný - pružný, dosť nasiakavý a dokonale izoluje len pri dostatočnej vlhkosti. Mali by ste teda dávať pozor na to, aby počas procesu zrenia vo fľaši nevyschol, takže preferujte skladovanie naležato. Vysychanie však hrozí aj zvonku, preto kľúčová je i vlhkosť vzduchu (50-80 percent).
Ak nemáte pivnicu
Ideálnym a vysnívaným miestom na skladovanie fliaš pre každého zberateľa je určite pivnica s pevnými regálmi na víno. Nie je to však umožnené pre každého.
Pokiaľ záľubu vo víne myslíte vážne a jeho konzumáciu si chcete užívať naplno, kúpte si vinotéku. Jej výhodou je to, že zabezpečí prostredie potrebné pre daný typ vína. Niektoré modely ponúkajú rozličné nastavenia pre rôzne druhy, čiže môžete ich skladovať pri sebe, na jednom mieste. Menej známym faktom je, že keď necháte víno v chladničke dlhodobo, jeho kvalita sa kazí aj kvôli vibráciám motora. Tohto rizika sa pri vinotékach báť nemusíte.
Poradie konzumácie
Určte poradie konzumácie podľa toho, ako znáša dané víno dlhodobé skladovanie. Niektorí vinári vedú „denníky“ o tom, ktoré kolekcie sa oplatí nechávať odpočívať dlhé roky a ktoré by mali byť skonzumované v priebehu niekoľkých mesiacov. Túto funkciu môžu prebrať samozrejme aj vinety zavesené na krky fliaš.
Zdroj fotiek: Pexels
Pridať nový komentár