Čo potrebujete vedieť pri výbere domácej pekárne

Zverejnené: 17.06.2014

V poslednom čase sa čoraz viac začíname zaujímať o to čo jeme, čo kupujeme a to nielen v snahe ušetriť. Sledujeme z čoho sú jednotlivé produkty vyrobené, koľko pridanej „chémie“ obsahujú, spočítame "éčka". Rastie dopyt po zdravých výrobkoch, bio ovocí a zelenine. Boom zažívajú nákupy na trhoviskách, u malých farmárov a pestovateľov či másiarov. Podobne je to aj s chlebom a pečivom. Obľúbení sú malí pekári, ktorých chlieb je vlastne ich značkou kvality. Stále viac ľudí skúša, vyrobiť si vlastný chlebík alebo rožky v pohodlí domova. Veď už stáročia platí – Chlebom sa človek nepreje. Niekto preferuje chlieb upečený v klasickej rúre, iný zase domácu pekárničku. A práve na ne, resp. na to ako si vybrať tú ideálnu pre vaše potreby sa dnes pozrieme.

Domáca pekáreň má výhodu, že sa v nej dá upiecť aj iné pečivo, koláče z kysnutého cesta, vianočka ale aj uvariť džemy, lekváre a šťavy. Každá pekáreň má na to určené programy. Niektoré dokonca aj na prípravu z bezlepkových zmesí. Môžete si v nej len vymiesiť a nakysnúť cesto a zvyšok dopiecť v rúre. Na internete si nájdete obrovské množstvo viac či menej overených receptov, takže experimentovaniu sa medze nekladú.

Prvý krok pri výbere pekárne

Ešte pred samotným výberom si premslite či ju naozaj využijete. Ako často budete pekáreň používať, aké pečivo v nej budete pripravovať a najmä pre koľko ľudí budete pečivo piecť. To je dôležité pri výbere veľkosti chleba. Skúste navštíviť známych, ktorý už domácu pekáreň majú a spýtajte sa na ich skúsenosti. Prípadne si prečítajte rôzne články či recenzie na internete. Možno zistíte, že je pre vás jednoduchšie chodiť si každý druhý deň kupovať pečivo do obchodu za rohom.

Podľa akých parametrov si pekáreň vyberať

Najdôležitejším parametrom je veľkosť chleba. O veľkosti a zároveň aj hmotnosti chleba rozhodujú rozmery formy, v ktorej sa chlieb pečie. Pekárne upečú chlieb o hmotnosti medzi 500 – 1800 g.

Ďalšej si všímajte programy, ktoré pekáreň má. Ich počet nie je až taký podstatný, dôležitejšie je ich rôznorodosť. Niektoré pekárne majú veľa programov, ale napríklad len na pečenie chleba, iné zase majú programov menej, ale dajú sa v nich pripraviť aj džemy, pečivo z kypriaceho prášku či pizza. Väčšina pekární má aj samostatný program na prípravu bezlepkových zmesí. Tieto zmesi sa však dajú pripraviť aj v pekárni, ktoré ho nemajú, stačí využiť niektorý program na prípravu chleba.

Všetky pekárne majú funkciu, ktorá sa volá Odložený štart. Jednoducho si nastavíte večer čas, pekáreň sa sama zapne a ráno vás čaká čerstvý chlieb. Nie pekárne sa však hodia na pečenie cez noc. Sú totiž príliš hlučné.

Zamerajte sa aj na rozmery pekárne. Aj keď nie sú veľké, potrebujú stabilné miesto. Napríklad na kuchynskej linke. Ich hmotnosť sa pohybuje medzi 5 – 8 kg.

Pri výpočte spotreby elektriny sa neriaďte údajom o príkone. Pekáreň totiž nejde po celý čas na plný výkon. Najviac spotrebuje pri pečení. Spotreba na jeden chlieb (od miešania a kysnutia až do dopečenia) sa pohybuje medzi 0,2 – 0,5 kWh.

Veľmi dôležité je spracovanie cesta. Záleží však aj na tom, čo v pekárni pripravujete. Na kvalitu spracovania toho ktorého cesta sa preto opýtajte svojich známych a priateľov alebo v nejakom diskusnom fóre o pečení v domácich pekárňach. Počet miešacích nožov v pekárni nie je dôležitý. Sú spracované tak, že i jeden miešací nož dokáže plnodhodnotne cesto vymiesiť. Počet nožov teda nemusíte vôbec brať do úvahy.
No a na záver je to už len na vás, pre ktorý typ sa rozhodnete. V Andrea Shope máte na výber naozaj kvalitné produkty. Veríme, že ak sa pre niektorý z nich rozhodnete, budete spokojní a vaša domácnosť bude rozvoniavať výborným chlebíkom či koláčmi.

Redakcia Rady a tipy

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  ____    ____            _       ____  
| _ \ | _ \ __ _ | | / ___|
| | | | | | | | / _` | | | \___ \
| |_| | | |_| | | (_| | | |___ ___) |
|____/ |____/ \__,_| |_____| |____/
Enter the code depicted in ASCII art style.