Grilovanie na záhrade s blízkymi nie je len o jedle, to nespochybňujeme. Ale ak už je jeho súčasťou, prečo to neurobiť tak, aby poskytovalo silný gastronomický zážitok? Nemajte žiadne obavy, pokiaľ neviete, ako na to, v tomto článku nájdete niekoľko tipov a trikov, ktoré máme od tých najlepších.
Kvalita surovín
Nie je vždy jednoduché nájsť rovnováhu medzi výhodnou cenou a vysokou kvalitou surovín. Ak by sme sa mali rozhodnúť, na ktorú stranu by sa mala ručička váhy pohnúť, vyberáme si kvalitu. V prípade potreby aj na úkor kvantity. V praxi to znamená, že radšej kúpte menej mäsa a zeleniny, a pokiaľ to bude kvalitný tovar, aj malý kúsok dokáže uspokojiť gastronomické očakávania. Čerstvé a kvalitné mäso, ryby a zelenina majú bohatšiu chuť a sú šťavnatejšie, a tieto aspekty sa pri grilovaní ešte viac zvýraznia. Nehovoriac o lepšej štruktúre, čo zabezpečuje rovnomernejšie grilovanie a príjemnejšiu textúru jedla. V neposlednom rade, voľba kvalitných surovín minimalizuje riziko nežiaducich účinkov na zdravie.
To isté platí, samozrejme, aj na samotný gril. Síce sa hovorí, že dobrý kuchár dokáže navariť aj na skale, my si nemyslíme, že je to úplná pravda. Nástroje majú kľúčovú rolu pri tom, aký bude konečný výsledok kuchtenia, či už ide o chuťový alebo estetický zážitok.
Správny čas
Lepšiu chuť viete dosiahnuť aj tým, že niektoré ingrediencie alebo chody pripravíte skôr, až jeden deň vopred. Určite to platí na marinády na mäso a zeleninu. Profesionáli ich nechávajú v chladničke aj na 24 hodín, aby sa chute poriadne spojili a prenikli do vnútra surovín. Odporúča sa na to použiť sklenené nádoby, pretože tento materiál nereaguje s marinádou a nemodifikuje jej chuť. Šaláty s majonézou si tiež vyžadujú nejaký čas na to, aby sa schladili, pretože až potom vyniknú ich chute.
Teplota tak akurát
Profesionálni šéfkuchári majú výnimočnú schopnosť aj zručnosti riadiť teplotu tak, aby maximalizovali kvalitu výsledku. Keďže nie sme kuchársky blog, v tomto článku nedostane miesto to, na akej teplote by sa mali pripravovať jednotlivé suroviny. Tieto informácie si pred grilovaním nájdite a zapíšte. Na hru s teplotou môžete využiť rôzne triky. Napríklad, predhrejte gril. Tým sa zabezpečí, že potraviny sa začnú grilovať okamžite po umiestnení na gril, čo pomáha zachovať ich šťavnatosť a zabrániť prilepeniu na rošt. Určite sa vám zíde teplomer, ktorý zabezpečí nielen to, aby bol výsledok chutnejší, ale znižuje riziko toho, že budete konzumovať nedopečené mäso. Tiež si teda uvedomiť, že keď šéfkuchári grilujú, tak to robia naplno. Čiže neustále sledujte teplotu grilu a prispôsobujte podľa potreby.
Otáčanie s rozvahou
Aj keď je to silné pokušenie, neotáčajte príliš často. Ak pečiete mäso, vo väčšine prípadov stačí otočiť iba raz. Môže tak zostať veko grilu uzavreté skoro celý čas. Príliš častá manipulácia by mohla viesť k nerovnomernému prepečeniu alebo vysušeniu.
Ani pri zelenine to nepreháňajte. Otáčajte pravidelne, ale málo, aby sa jedlo nezačalo rozpadávať. Ten správny čas je vtedy, keď si všimnete, že jedna strana sa začína piecť už príliš rýchlo. V prípade, že grilujete menšie kúsky zeleniny, použite grilovacie rošty alebo koše. Tieto pomôcky umožnia otočenie celej dávky naraz a zabezpečia, že sa upečie rovnomerne zo všetkých strán.
Zdroj fotiek: Pexels
Pridať nový komentár