Letné recepty z karfiolu: To musíte vyskúšať!

Zverejnené: 06.06.2021

Ani vy si neviete predstaviť leto bez vyprážaného karfiolu? Hlávková zelenina zaplní počas teplých mesiacov pulty obchodov, trhov a poteší šťastných majiteľov záhradiek. Karfiol je v kuchyni varený – pečený. A to doslova. Všestrannú zeleninu môžete variť, dusiť, zapekať, vysmážať. Je dobrý do polievky, k mäsu aj do šalátu. Bola by škoda neobjaviť neobyčajné recepty z karfiolu. 

Prečo jesť karfiol?

Karfiol má nízku kalorickú hodnotu a vysoký podiel živín. Ideálna kombinácia v rámci plavkovej sezóny. Obsahuje vitamíny A, B, E, draslík, horčík, vápnik a železo. Zlepšuje trávenie, pomáha pri zápche, hnačke, prospieva srdcu a má odvodňujúci účinok. Ako vidieť, karfiol nie je dobrý iba pri chudnutí, ale môže zlepšiť celkový zdravotný stav. 

Nátierka z karfiolu

  • 1 menší karfiol

  • 100 g kyslej smotany

  • 50 g masla

  • hrsť nasekanej pažítky

  • soľ a mleté čierne korenie

Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka.  Scedený necháme vychladnúť a nakrájame nadrobno alebo rozmixujeme. Zmiešame s kyslou smotanou, nasekanou pažítkou, dochutíme a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. 

Pizza bez múky z karfiolu

  • 1 karfiol

  • 1 vajce

  • 50 g tvrdého syra

  • 70 mozzarelly

  • 3 strúčiky cesnaku

  • oregano

  • soľ

  • olivový olej

  • 1 konzervu lúpaných paradajok

  • ľubovoľné ingrediencie na oblohu 

Ružičky karfiolu dáme na 2 – 3 minúty do vriacej vody, scedíme a zmiešame s nastrúhaným syrom, mozzarellou, pretlačeným cesnakom, vajcom a koreninami. Všetko spojíme a z cesta vytvarujeme dve placky. Pokvapkáme olejom a dáme piecť na 10 minút pri 200 °C. Na predpečené placky rozložíme paradajky, obľúbené suroviny a dopekáme 10 minút pri rovnakej teplote. 

Karfiolové lievance

  • 1 karfiol

  • 2 vajcia

  • 200 g polohrubej múky

  • 250 ml mlieka

  • 1 kypriaci prášok

  • muškátový oriešok

  • soľ

  • olej

Karfiol uvaríme a scedený preložíme do misy. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme redšie cestíčko. Na panvici rozpálime dostatočné množstvo oleja a placky vysmážame z oboch strán dozlatista. Podávame s cesnakovým dresingom alebo ako prílohu.

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _   _   _____   ____                 
| | | | |___ / | _ \ __ _ __ __
| |_| | |_ \ | |_) | / _` | \ \/ /
| _ | ___) | | _ < | (_| | > <
|_| |_| |____/ |_| \_\ \__, | /_/\_\
|_|
Enter the code depicted in ASCII art style.