Ani vy si neviete predstaviť leto bez vyprážaného karfiolu? Hlávková zelenina zaplní počas teplých mesiacov pulty obchodov, trhov a poteší šťastných majiteľov záhradiek. Karfiol je v kuchyni varený – pečený. A to doslova. Všestrannú zeleninu môžete variť, dusiť, zapekať, vysmážať. Je dobrý do polievky, k mäsu aj do šalátu. Bola by škoda neobjaviť neobyčajné recepty z karfiolu.
Prečo jesť karfiol?
Karfiol má nízku kalorickú hodnotu a vysoký podiel živín. Ideálna kombinácia v rámci plavkovej sezóny. Obsahuje vitamíny A, B, E, draslík, horčík, vápnik a železo. Zlepšuje trávenie, pomáha pri zápche, hnačke, prospieva srdcu a má odvodňujúci účinok. Ako vidieť, karfiol nie je dobrý iba pri chudnutí, ale môže zlepšiť celkový zdravotný stav.
Nátierka z karfiolu
-
1 menší karfiol
-
100 g kyslej smotany
-
50 g masla
-
hrsť nasekanej pažítky
-
soľ a mleté čierne korenie
Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedený necháme vychladnúť a nakrájame nadrobno alebo rozmixujeme. Zmiešame s kyslou smotanou, nasekanou pažítkou, dochutíme a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.
Pizza bez múky z karfiolu
-
1 karfiol
-
1 vajce
-
50 g tvrdého syra
-
70 mozzarelly
-
3 strúčiky cesnaku
-
oregano
-
soľ
-
olivový olej
-
1 konzervu lúpaných paradajok
-
ľubovoľné ingrediencie na oblohu
Ružičky karfiolu dáme na 2 – 3 minúty do vriacej vody, scedíme a zmiešame s nastrúhaným syrom, mozzarellou, pretlačeným cesnakom, vajcom a koreninami. Všetko spojíme a z cesta vytvarujeme dve placky. Pokvapkáme olejom a dáme piecť na 10 minút pri 200 °C. Na predpečené placky rozložíme paradajky, obľúbené suroviny a dopekáme 10 minút pri rovnakej teplote.
Karfiolové lievance
-
1 karfiol
-
2 vajcia
-
200 g polohrubej múky
-
250 ml mlieka
-
1 kypriaci prášok
-
muškátový oriešok
-
soľ
-
olej
Karfiol uvaríme a scedený preložíme do misy. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme redšie cestíčko. Na panvici rozpálime dostatočné množstvo oleja a placky vysmážame z oboch strán dozlatista. Podávame s cesnakovým dresingom alebo ako prílohu.
Pridať nový komentár