Ako zavárať dobre? Tieto chyby nerobte

Zverejnené: 07.09.2023

Asi by potrvalo, kým by sme v našej krajine našli niekoho, kto nikdy neprišiel do kontaktu buď so zaváraním alebo s výsledkom tohto procesu. Jednoduchšie by sme túto myšlienku mohli vyjadriť tak, že zaváraniny patria do slovenskej kuchyne. Síce v moderných domácnostiach už táto metóda konzervácie ovocia a zeleniny nebýva takým silným zvykom, v žiadnom prípade sa nedá povedať, že je prežitkom. Chcete to skúsiť aj vy? Tak si prečítajte naše rady.

 

Zvyšky idú do kompótu

Čítali ste náš článok o domácej výrobe sušených plodov? Upozornili sme v ňom na rozdiel medzi konzervovaním a spracovaním zvyškov. Pravidlo bezchybnej kvality platí aj pri zaváraní. Predtým, než sa pustíte do práce, vyraďte všetko, čo sa už začalo kaziť. Aj jeden malý hnijúci kúsok predstavuje riziko šírenia škodlivých mikroorganizmov. Nuž, a určite nezavárate preto, aby ste výsledok vylievali predčasne, bez ochutnávky a s pocitom neúspechu.

Pokiaľ zavárate ovocie, ktorého úroveň zrelosti nie je homogénna, z mäkších, trošku zrelších (no nie pokazených) kúskov vyrobte radšej džem. Do kompótov by malo ísť to, čo je akurát zrelé – nie menej a nie viac.

 

 

Zavaríme všetko?

Pri výbere ovocia nestačí brať do úvahy len zrelosť. Zárukou úspechu je aj to, ak budete zavárať to, čo práve zažíva svoju sezónu. Okrem jednoznačnej výhody dobrej dostupnosti sa môžete tešiť aj z vyššieho obsahu vitamínov a intenzívnejších chutí pripomínajúcich slnečné dni.

 

Čím viac, tým horšie

Dostali ste plné tašky broskyne od suseda, a rozhodli ste sa, že to všetko ihneď zavaríte. Toto odhodlanie je správne, ale ak nemáte žiadnych pomocníkov, zvoľte radšej postup „na viackrát“. Pri zaváraní je veľmi dôležitým faktorom teplota. Nemalo by sa stať to, že sa zníži, kým vy stihnete naplniť všetky poháre.

Pri varení veľkého množstva džemu často nastáva aj iný typ nehody. Ak nezavárate naozaj frekventovane, ľahko vás môže nepríjemné prekvapiť pripálené ovocie.

 

Aký pohár, taký výsledok

Zaváraninové poháre sú veľmi vďačným objektom upcyklácie. Iba ich umyjete a môžete použiť znova... Teda, vlastne nie vždy. K sterilizácii pri zaváraní patrí aj bezchybné uzavretie fliaš. Stačí len maličká nedokonalosť v izolácii a cesta pre neželané baktérie je hneď otvorená. Presvedčte sa teda o tom, že používate zaváraninové poháre v dokonalom stave.

Kontrolu vykonajte aj čuchom. Síce čistiace prostriedky dokážu urobiť zázraky, nie je vylúčené, že arómu predošlej várky neviete nijako odstrániť. Týka sa to najmä vrchnákov. Aby váš hruškový kompót nesmrdel ako kyslé uhorky alebo čalamáda nepripomínala višňový džem, presvedčte sa o tom, že necítite žiadnu vôňu.

 

 

Nie je čistota ako čistota

Vyvarte poháre, umyte ovocie, vyčistite hrniec. Robte všetko dôkladne a dostatočne dlho. Mali by ste však vedieť, že toto všetko vám nebude stačiť. Pred zaváraním by ste mali vydezinfikovať aj prostredie. Najlepšie bude teda, ak v kuchyni spravíte aj veľké upratovanie.

 

Zdroj fotiek: Unsplash, Pexels

 

 

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _____           _   __  __   _    
| ___| __ _ (_) | \/ | | | __
| |_ / _` | | | | |\/| | | |/ /
| _| | (_| | | | | | | | | <
|_| \__,_| |_| |_| |_| |_|\_\
Enter the code depicted in ASCII art style.