Odhaľte tajomstvo skvelej domácej pizze

Zverejnené: 25.10.2021

Aj pri vašich dverách zvoní častejšie poslíček s pizzou ako poštár? Potom je tento článok práve pre vás. Prestaňte vyhadzovať peniaze za donáškovú službu a naučte sa piecť pizzu doma. Že si na to netrúfate? Naučíme vás, ako upiecť najlepšiu domácu pizzu. Dochrumkava upečenú a hlavne čerstvú. Presne takú, akú máte radi. S pecou na pizzu sa z vás stane majster pekár na počkanie. 

Vytvorte taliansku atmosféru u vás doma

Kúsok cesta s variabilnou oblohou pobláznil celý svet. Dá sa jesť na raňajky, obed aj večeru. Zachráni vás na cestách a nesmie chýbať na žiadnej dobrej párty. Pizza je jednoducho skvelá. Tak skvelá, že by ste ju konečne mali upiecť doma a nechváliť sa pred priateľmi „cudzím perím“ . 

Má to iba jediný háčik. Pravú taliansku pizzu upečiete jedine v špeciálnej peci. Našťastie, dnešná doba ponúka všetko po čom srdce piští a moderné domáce pece na pizzu už nie sú finančne ani priestorovo náročné. Kompaktná domáca pizza pec nezaberie veľa miesta a prinesie do vašej kuchyne vôňu talianskeho kulinárskeho umenia. 

Domáca pizza pec je navrhnutá tak, aby spĺňala vlastnosti kamennej pece a pritom nikoho finančne ani priestorovo neobmedzovala. Kvalitnú kameninovú platňu dokáže rozohriať až na 400 °C a hrať sa môžete s piatimi úrovňami nastavenia teploty. Pec je navrhnutá tak, aby neskúšala vašu trpezlivosť. Už nemusíte nervózne čakať na kuriéra, ani smutne hľadieť cez sklo na rúre. Pizza je upečená za 4 minúty. Predstavte si, že vaši priatelia zazvonia pri dverách a skôr, ako stihnú vyzuť topánky, naservírujete im pod nos voňavú, horúcu pizzu priamo z pece. 

Všestranný pomocník do kuchyne

To, že pec je primárne určená na pečenie pizze neznamená, že sa nedá využiť inak. Poľahky v nej ohrejete obed, upečiete čajové pečivo alebo palacinky. Kamenné platne nájdu veľa spôsobov využitia. Stačí iba použiť fantáziu. 

Pravá talianska Margherita

Taliani dobre vedeli, že v jednoduchosti je krása. A preto spojili tri základné ingrediencie a svetlo sveta uzrela najslávnejšia pizza Margherita, ktorá sa stala symbolom krajiny. 

Základné cesto

  • 500 g hrubej múky

  • 325 ml teplej vody

  • 7 g sušeného droždia

  • 1 lyžička soli

Obloha

  • pasírované paradajky

  • 250 g mozzarelly

  • čerstvú bazalku

  • soľ, čierne korenie

  • olivový olej

1. Múku zmiešame so soľou a zalejeme vodou, zmiešanou s droždím. Rukami vypracujeme cesto. Necháme odpočinúť 5 minút a potom 10 minút miesime. Cesto musí byť vláčne a nesmie sa lepiť. Cesto rozdelíme na 2 časti, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste. 

2. Pomúčime dosku a z cesta urobíme dva kruhy. V strede tenké, na okrajoch hrubšie. 

3. Každý kruh potrieme paradajkami, osolíme, okoreníme, zakryjeme plátkami mozzarelly, ozdobíme bazalkou a pokvapkáme olejom. 

4. Pizzu preložíme na rozohriate kamenné platne, pec zatvoríme a počkáme na signál. 

Autor fotky: Engin Akyurt na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  ____     ___           ____              
| ___| / _ \ _ __ | _ \ _ __ ___
|___ \ | | | | | '__| | |_) | | '_ ` _ \
___) | | |_| | | | | _ < | | | | | |
|____/ \__\_\ |_| |_| \_\ |_| |_| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.