Pečené gaštany: Prečo ich konzumovať?

Zverejnené: 10.11.2021

Ukrývajú sa pod napadaným lístím a musíte sa dobre pozerať, aby ste nejaké našli. Príroda nám každú jeseň ponúka kulinársky poklad. Z jedlých gaštanov pripravíte najrôznejšie dobroty, no najlepšie sú tie pečené. Obľúbená pochúťka navyše prospieva zdraviu. Odhaľte tajomstvo pečených gaštanov. Prečo sa ich oplatí jesť a ako gaštany upečiete doma, vám prezradí náš článok. 

Gaštany, plné dobrých vecí

Gaštany sú hodnotný zdroj vitamínov B, C, E, K a minerálov ako vápnik, zinok a železo. Tiež sú bohaté na bielkoviny, škroby, biotín a karotén. Všetky tieto látky naše telo potrebuje, aby fungovalo správne. Vďaka tomu, že neobsahujú takmer žiadny tuk, cholesterol, glukózu, sodík a majú nízku kalorickú hodnotu, ide o ideálny prirodzený zdroj spomenutých živín. 

Na gaštanoch si môže pochutnať takmer každý

Na gaštanoch je veľmi zaujímavé to, že neobsahujú látky, na ktoré by malo ľudské telo nejakú intoleranciu. V praxi to znamená, že ak aj máte histamínovú, či bezlepkovú diétu, strážite si cukor alebo ste alergickí na orechy, gaštany si môžete dať bez obáv. 

7 dôvodov, prečo jesť gaštany

  • stabilizujú krvný tlak a podporujú kardiovaskulárny systém

  • pomáhajú pri chudokrvnosti

  • prečisťujú črevá a prispievajú k lepšiemu tráveniu

  • prospievajú pokožke, vlasom a nechtom

  • posilňujú obranyschopnosť

  • podporujú pamäť a koncentráciu

  • posilňujú psychiku a zlepšujú náladu

Domáce pečené gaštany

Kvôli pečeným gaštanom nemusíte čakať v rade pri stánku a triasť sa od zimy. Jesennú lahôdku pripravíte poľahky aj doma v rúre. Vyjdú vás lacnejšie a čo je najdôležitejšie, viete, čo jete. 

1. Pekáč vysteľte papierom na pečenie a rúru nastavte na 175 °C.

2. Kým sa rúra nahreje, pripravte gaštany. Okrúhlu stranu narežte cez šupku do kríža a rozložte na plech reznou stranou smerom nahor. 

3. Na spodok rúry položte hrniec s vodou a plech s gaštanmi umiestnite nad ním. 

4. Pečte približne 20 až 25 minút. Keď sa začnú otvárať, sú hotové. 

5. Upečené gaštany preložte do misky a nechajte trochu vychladnúť. Môžete maškrtiť. 

Autor fotky: Meruyert Gonullu na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
         __     __  _     __     __  _____ 
__ _ \ \ / / | | __ \ \ / / |_ _|
/ _` | \ \ / / | |/ / \ \ / / | |
| (_| | \ V / | < \ V / | |
\__, | \_/ |_|\_\ \_/ |_|
|_|
Enter the code depicted in ASCII art style.