Rady a tipy v kuchyni: Rebarbora na tanieri

Zverejnené: 07.04.2019

Na prvý pohľad vyzerá fádne. Veľké listy, hrubé stonky sfarbené do purpurova a neláka ani hmyz na farebné, rozkvitnuté kvety. Reč je o zelenine nášho detstva – rebarbore, ktorá možno rastie aj v niektorom kúte vašej záhrady.  Už naše staré mami vedeli, čo ukrýva vo svojom vnútri.

Vypekali sladké dobroty, v ktorých sa jej trpká chuť zmenila na jablkovo-citrónovú a dráždila naše detské jazýčky. Len si spomeňte na vôňu koláča s posýpkou alebo džemom natretý chlebík s hrubou vrstvou masla. V dnešnej dobe sa rebarbora už tak často na našich stoloch neobjavuje. A to je škoda. Stonky rebarbory sú doslova „nabité“ vitamínmi.

Čo všetko v nej nájdeme?

Obyčajne vyzerajúca rastlina je neobyčajne zdravá. Môže za to obsah zdraviu prospešných látok, ktorých naozaj nie je málo.

  • vitamíny A, B, C, D, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina pantoténová
  • dôležité minerály ako železo, draslík, vápnik, fosfor, sodík, zinok, mangán, meď, selén
  • triesloviny, flavonoidy, antioxidanty, bielkoviny, silice, sacharidy, vláknina, omega 3 a omega 6 kyseliny

Ako vidíte, rebarbora toho obsahuje naozaj dosť. Vďaka zastúpeniu týchto látok má jej konzumácia neuveriteľne pozitívne účinky na naše zdravie. Detoxikuje organizmus, podporuje imunitu, čo je dôležité najmä v jarnom období, kedy nás ohrozuje „jarná únava“ a sme viac citliví na vírusy a baktérie. Okrem toho rebarbora prečisťuje krv, podporuje tvorbu červených krviniek, pôsobí protizápalovo a ešte s ňou aj schudnete, pretože rozhýbe spomalené trávenie. Dámy uvítajú jej pozitívne účinky na pleť, vlasy a nechty, môže vyriešiť aj kožné problémy. Zdá sa vám to málo? Tak ešte spomenie jej účinky na psychiku. S rebarborou z vás opadne stres, nervozita a konečne sa dobre vyspíte.

Rebarbora na tanieri

Surová rebarbora sa neodporúča konzumovať vo veľkých množstvách, pretože môže spôsobiť otravu. Správnym spôsobom spracovania si môžete vychutnať jej blahodarné účinky na organizmus a skvelú chuť. Rebarboru je potrebné umyť, zbaviť vrchnej časti stonky, najlepšie škrabkou na zemiaky. Nakrája sa na kocky a posype cukrom, môže sa použiť aj zdravý trstinový alebo brezový cukor. Takto pripravená rebarbora zostane odpočívať a stratí trpkú chuť. Po pol hodine bude pripravená na použitie do koláča, džemu, šťavy alebo na kokteil.

Rebarborová klasika – koláč s tvarohom

Cesto : 2 hrnčeky múky (1 hrnček polohrubá a 2 hrnčeky hladkej múky), 2 vajíčka, 1 hrnček mlieko, 1 hrnček biely jogurt (alebo jeden jogurt), 1 dl oleja, prášok do pečiva, 0,5 hrnčeka trstinového cukru, 400 – 500 g rebarbory

Posýpka: 250 g jemný tvaroh, 1 žĺtok, 1 balík vanilkový cukor (alebo 2 PL trstinový cukor) pár pásikov rebarbory

Postup:

Rebarboru si pripravte dopredu. Zatiaľ čo bude odpočívať, zmiešajte suroviny na hladké cesto, pridajte nakrájanú rebarboru a vylejte na plech. Tvaroh, žĺtok a cukor vymiešame, vylejeme na cesto a ozdobíme pásikmi rebarbory. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút.

 

Photo by mali maeder from Pexels

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
              _    __   _   _ 
____ ___ | | / _| | | | |
|_ / / __| | | | |_ | |_| |
/ / \__ \ | | | _| | _ |
/___| |___/ |_| |_| |_| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.