Recepty, na ktoré vám postačí jedna panvica

Zverejnené: 05.04.2021

Varte chutne, rýchlo a bez kopy špinavého riadu. Postačí vám na to jediná panvica.  Že sa to nedá? Presvedčia vás o tom skvelé recepty z jednej panvice. Avšak ešte predtým, ako sa vrhnete do varenia, musíte mať tú správnu panvicu.

Ako vybrať panvicu?

Dobrá panvica je na nezaplatenie. Pripravíte na nej kompletné menu a nebude vás trápiť pohľad na neporiadok v kuchyni. Ale to iba v prípade, že je panvica kvalitná. 

Kvalita panvice vo veľkej miere závisí od materiálu. Môže byť vyrobená z hliníka, titánu, liatiny, keramiky, nerezu, ale aj medi. Tieto materiály majú rôzne termoizolačné vlastnosti a odolnosť. Pri výbere zaváži aj fakt, či je panvica vhodná do rúry, umývačky riadu alebo na indukciu. 

Ak chcete variť bez zbytočného tuku, dôležitý pre vás bude nepriľnavý povrch. Teflón je cenovo dostupný, no ľahko sa poškriabe a nie je vhodný na varenie pri vyšších teplotách. Pri teplote nad 250 °C uvoľňuje škodlivé látky. Alternatívou je panvica, potiahnutá vrstvou garnitu. 

Rozhodne nepodceňujte ani hrúbku dna panvice. Čím je dno hrubšie, tým je panvica kvalitnejšia a varenie efektívnejšie.

Opekané ryžové rezance na thajský spôsob

Thajská kuchyňa je jednoduchá, no neobyčajne chutná a pestrá. Veľa jedál je pripravených na panvici. Tak prečo sa neinšpirovať. 

  • 250 g tenkých ryžových rezancov

  • 200 g údeného tofu

  • 4 lyžice sójovej omáčky

  • 2 vajcia

  • 1 cibuľu

  • 1 mrkvu

  • 1 čili papričku

  • 1 citrón

  • olej

  • hnedý cukor

  • arašidy

  • sušený koriander

  • jarnú cibuľku na ozdobu

Rezance uvarte vo vriacej osolenej vode, preceďte a pokvapkajte trochou oleja, aby sa nezlepili. Tofu nakrájajte na malé kocky, cibuľu na polmesiačiky, mrkvu na tenučké rezance a čili na kolieska. Na panvici rozpáľte olej, vložte tofu a 2 minúty popražte. Pridajte sójovú omáčku a keď sa zredukuje, nasleduje zelenina. Pražte ešte dve minúty a pridajte cukor. Zmes zhrňte na bok panvice a na voľnej ploche urobte riedku praženicu z vajec. Do panvice vložte rezance, dochuťte koriandrom, šťavou z citróna a dobre premiešajte. Podávajte posypané nasekanými arašidmi a jarnou cibuľkou. 

Krémové hubové rizoto

Naservírujte na stôl pravé talianske rizoto s vôňou po hubách a chuťou korenistého parmezánu. Potrebujete nepriľnavú panvicu a trochu trpezlivosti pri miešaní. 

  • olivový olej

  • 1 cibuľu

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 1 dl bieleho suchého vína

  • 0,5 l vývaru

  • 200 g čerstvých húb

  • 100 g parmezánu

  • 50 g masla

  • sušený tymian

  • soľ a čierne mleté korenie

Olej rozohrejte na panvici, pridajte nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a speňte. Nasypte ryžu, krátko restujte a všetko zalejte vínom. Keď sa odparí, pridajte naberačku vývaru. Za stáleho miešania počkajte, kým sa tekutina vstrebe a zalejte ďalšou naberačkou vývaru. Takto pokračujte, kým miniete celý vývar. Pred poslednou naberačkou pridajte nakrájané huby. Keď je ryža mäkká, odstavte, primiešajte nastrúhaný parmezán a zjemnite maslom. Už iba dochutiť a podávať. 

Kuracia panvička so zemiakmi

Starú dobrú klasiku pripravíte na panvici za pár minút. Namiesto špinavého riadu vás bude čakať pochvala celej rodiny. 

  • 6 ks zemiakov

  • olej

  • 4 ks kuracích vykostených stehien

  • 1 lyžicu masla

  • 1 cibuľu

  • 4 strúčiky cesnaku

  • mletú rascu 

  • grilovacie korene

  • červenú mletú papriku

  • soľ

Očistené zemiaky nakrájajte na tenké mesiačiky, uložte na panvicu, s odnímateľnou rukoväťou. Polejte trochou oleja, obložte kolieskami cibule a posypte rascou a soľou. Mäso umyte, potrite grilovacím korením, soľou a uložte na zemiaky. Na vrch dajte kolieska cesnaku, maslo, zakryte a dajte piecť do rúry na 45 minút. 

Autor fotky: Gary Barnes na Pexels

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
        _____   ____    _   _     
____ |_ _| | _ \ / | | |
|_ / | | | |_) | | | | |
/ / | | | _ < | | | |___
/___| |_| |_| \_\ |_| |_____|
Enter the code depicted in ASCII art style.