Káva bezpochyby patrí medzi obľúbené teplé nápoje na celom svete. Každý má svoj preferovaný typ, no a aj keď klasické recepty majú svoje prísne pravidlá, neustále experimenty prinášajú nové a nové verzie tohto tmavého tekutého zázraku. Aj studené kávy sú výsledkom pokusov prispôsobiť kofeínový rituál počasiu. Po tomto filozofickom úvode prejdime do praxe.
Ľadová káva
Pravdepodobne ten letný kofeínový nápoj, ktorý väčšine čitateľom tohto článku napadol ako úplne prvý. Pokiaľ si pravidelne dávate espresso s mliekom, tak príprava ľadovej kávy bude pre vás veľmi jednoduchá: iba pridáte jednu ďalšiu ingredienciu. Áno, už ste určite uhádli, že ide o ľad. Poradie je nasledovné: ľad, mlieko a čerstvé espresso.
Cold Brew
Obľúbená káva dnešných mladých Slovákov, ktorá sa nekonzumuje len v horúčavách. Tento nápoj je z pohľadu prípravy veľmi špeciálny. Základnou prísadou je svetlo pražená káva s hrubším mletím, ktorá sa 12-24 hodín lúhuje v ľadovo studenej vode alebo sa necháva prekvapkávať. Cieľom a očakávaným výsledkom tohto procesu je intenzívnejšie uvoľnenie arómy. Chuť je sladšia a menej kyslá ako v prípade bežnej kávy.
Frappé
Pohľad na tento studený kávový nápoj pôvodom z Grécka vyvoláva dojem luxusu. Veď pre mnohých je symbolom drahých kaviarní a s trochou vtipného zveličenia až súčasťou značkových outfitov. Pôvod tohto nápoja však taký veľkolepý nie je. Prvýkrát bol totižto vyrobený z instantnej kávy.
Podstatou prípravy frappé je „trepanie“. Niekde sa ešte aj doteraz vyrába z instantného prášku, ale nezávisle od typu kávy súčasťou receptu je v každom prípade studené mlieko a drvený ľad. Podľa chuti sa môže pridať aj cukor.
Affogato
Pre niekoho je affogato skôr dezertom než nápojom, druhou ingredienciou je totižto zmrzlina. Vyrába sa tak, že na studený dezert sa naleje horúca káva. Každopádne, aj keď chuť affogata určite neuspokojí chuťové poháriky veľkých kávičkárov, minimálne o prísun kofeínu sa dokáže postarať.
Shakerato
Možno vám tento názov nič nehovorí, no inak ide o taliansku ľadovú kávu, ktorej prípravu určite zvládnete aj doma, ak vlastníte šejker. Poriadne v ňom pretrepte ľad a espresso, následne studený nápoj cez sitko vylejte do stopkového pohára. Môžete samozrejme aj dochutiť cukrom.
Zdroj fotiek: Pexels, Unsplash
Pridať nový komentár