Tipy na silvestrovské pečenie a varenie

Zverejnené: 28.12.2018

Opäť sú tu oslavy Nového roka, ktoré vyvrcholia polnočným ohňostrojom. Určite už máte v hlave plán, ako ho privítate v spoločnosti priateľov a rodiny u vás doma. Vychladené šampanské a dobré jedlo nesmú na vašom stole chýbať. Predveďte sa ako dokonalý hostiteľ a návštevu prekvapte lákavými dobrotami z vlastnej kuchyne.

Na to, aby ste pripravili neodolateľné pohostenie, nemusíte byť žiadny šéfkuchár. Žijeme predsa v modernej dobe, v ktorej máme k dispozícii celý rad neúnavných, spoľahlivých a vždy pripravených pomocníkov. Reč je o kuchynských spotrebičoch. Nenechajte ich v tomto hektickom období odpočívať a využite všetky ich funkcie pri príprave silvestrovského menu.

Cícerovo – tekvicová nátierka

Cícerová nátierka je už dobre známou klasikou, no nebojte sa zaexperimentovať a spojiť ju s hokaido tekvicou. Získa jemne sladkastú chuť, krásnu farbu a čo je najdôležitejšie, chutiť bude každému.

Ingrediencie:

250 g cíceru, 3 PL olivový olej, 3 ČL sezamová pasta (tahini), cesnak, korenie, soľ podľa chuti, šťava z polovice citróna, 1 menšia hokaido tekvica

Cícer na noc namočte do vody a na druhý deň ho uvarte v osolenej vode. Hokaido tekvicu nie je potrebné šúpať, takže ju iba umyte, rozpoľte a zbavte jadierok. Takto pripravenú ju nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca s vriacou vodou, aby si zachovala vitamíny a farbu. Keď je tekvica a cícer mäkký, nie je nič jednoduchšie, ako všetky suroviny hodiť do mixéra, otočiť gombíkom a mixovať pokiaľ nedosiahnete krémovú konzistenciu.

Tip na servis:

Nátierka skvelo chutí s čerstvou zeleninou. Využite krájač zeleniny, ktorý vyčaruje rovnomerné hranolky alebo plátky, budú vyzerať neodolateľne. Ak máte doma domácu pekáreň, určite upečte domáci chlieb s tekvicovými semienkami a za nátierkou sa len tak zapráši.

Bruschetta s údeným lososom a avokádom

Bruschetta je jednoduchá na prípravu a ponúka nekonečné množstvo variácií. My vám dávame tip na recept, ktorý sa hodí k dobrému vínu alebo sektu.

Ingrediencie:

3 bagety, olivový olej, soľ, korenie, kôpor, údený losos, avokádo

Rúru dajte zohriať na 230 stupňov. Bagetu nakrájajte na krájači na rovnaké plátky, pokvapkajte olivovým olejom a dajte zapiecť. Nastavte si časovač na 5 minút, aby sa nestalo, že vám bruschetta zhorí. Medzitým očistite avokádo, nakrájajte na kocky a ponorným mixérom rozmixujte na pastu, pridajte soľ, čierne korenie a premiešajte. Keď sú bagetky hotové, natrite ich avokádom, obložte lososom a ozdobte kôprom.

Slivky pečené v slanine

Netradičná kombinácia prekvapí svojou chuťou a bleskurýchlou prípravou. Spojením sladkého a slaného ožijú chuťové poháriky každého a keď ich zapijete dobrým drinkom nič viac ku šťastiu nepotrebujete.

Ingrediencie:

1 balenie sušených sliviek, anglická slanina alebo prosciutto

Dajte zovrieť vodu v rýchlovarnej kanvici, zalejte slivky a nechajte 15 minút stáť. Ak máte slaninu v celku, použite krájač. Tenké plátky plňte slivkami, zrolujte a zaistite špáradlom. Rozpáľte panvicu s teflónovým povrchom na najväčšej varnej zóne alebo použite rúru a zapekajte do chrumkava.

Opité venčeky

Už samotný názov prezrádza, že táto sladká dobrota je na Silvester ako stvorená. Venčeky lákajú na pohľad, hostia ich môžu jesť rukami a vy budete mať menej práce so špinavými taniermi.

Ingrediencie

400 g hladká múka, 280 g maslo, 140 g práškový cukor, 3 PL kakao, 4 žĺtky, šťava z 1 citróna, makadamové orechy alebo mandle, rum alebo koňak podľa chuti

Všetky suroviny dajte do kuchynského robota (nezabudnite na rum) s nadstavcom na hnietenie cesta a zapnite. Potom z cesta vypracujte valček, ktorý nechajte hodinu odpočívať. Odležané cesto nakrájajte na malé kúsky a tvarujte z nich krúžky. Zapnite rúru na 180 °C a kým sa nahrieva, v mlynčeku na orechy pomeľte makadamy alebo mandle. Venčeky najskôr namočte do rumu, obaľte v orechoch a pečte 10 minút. Vychladnuté posypte práškovým cukrom a už iba zaželajte hosťom dobrú chuť. Alebo na zdravie?

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  ____             _                
| ___| __ __ (_) ___ __ _
|___ \ \ \/ / | | / _ \ / _` |
___) | > < | | | __/ | (_| |
|____/ /_/\_\ _/ | \___| \__,_|
|__/
Enter the code depicted in ASCII art style.