Varte chutne a zdravo

Zverejnené: 23.03.2014

Varenie je umenie a pre mnohých i vášeň. Ak varíme správne, vzhľad a chuť jedál je vďaka tomu povýšená na novú úroveň. A nielen to. I obsah živín a vitamínov sa môže významne zvýšiť. Akonáhle je totiž surovina vystavená teplu, jej výživové hodnoty môžu klesať.

Vitamín C a celá rodina vitamínov B sú rozpustné vo vode, môžu sa teda pri intenzívnom varení veľmi ľahko a jednoducho vypariť. Varením sa potraviny, obzvlášť zelenina, stávajú mdlými a bez života, s minimom živín. Ak je zelenina, napríklad mrkva varená viac ako 10 minút, tak samotná voda obsahuje viac vitamínu C než chúďa mrkva. Platí jednoduché pravidlo, že varenie zeleniny zničí 40% vitamínov B a 70% vitamínu C. Čím viac vody, tým väčšia strata živín. Strata je ďalej navýšená, ak je zelenina nakrájaná na malé kúsky, pretože je tak vode a horúčave vystavená podstatne väčšia plocha, čo obsah živín znižuje ešte výraznejšie. Preto je pri varení veľmi dôležité nájsť rovnováhu medzi chuťou a výživnou hodnotou. Niektoré metódy varenia dokážu lepšie ako iné zachovať živiny a vodu. Určite najoptimálnejším je varenie v pare. A ak k tomu pridáme skrátenie doby tepelnej úpravy, dosiahneme naozaj zachovanie maximálneho množstva výživných látok. Ideálna je preto kombinácia parného a tlakového hrnca. Pripravovanú surovinu, vložíte do sitka nad vodnú hladinu a para ju uvarí za pár minút.
 

 

Tuhá zelenina ako mrkva či brokolica sa zvyčajne uvarí za cca 5 minút, zatiaľ čo listom (napríklad špenátu) stačí na uvarenie menej ako minúta. Zelenina zostáva po varení v pare "al dente" a zachováva si živú farbu, prirodzenú štruktúru a obsah živín. Rybu v pare uvaríte za približne 10 minút, pričom zachováte väčšinu "dobrých" tukov, ktoré množstvo rýb obsahuje, rovnako ako vo vode rozpustné vitamíny B. Skvelým spôsobom ako obohatiť chuť ryby je pridať do pariacej vody zázvor, citrónovú šťavu alebo čerstvé aromatické bylinky .

Spoločnosť Tefal sa zaoberá vývojom a výrobou špičkového kuchynského príslušenstva a práve tento typ parného tlakového hrnca je z jej produkcie. Nechýba ani v našej ponuke, takže ak uvažujete nad tým, že sa rozhodnete žiť zdravšie, neváhajte. Vaše telo a organizmus sa vám raz určite poďakujú.

Redakcia Rady a tipy
Foto: Tefal
Video: Tefal

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
                _____  __     __  _____
____ __ __ | ___| \ \ / / |__ /
|_ / \ \ / / | |_ \ \ / / / /
/ / \ V / | _| \ V / / /_
/___| \_/ |_| \_/ /____|
Enter the code depicted in ASCII art style.