Veľká noc: Tie najchutnejšie veľkonočné recepty

Zverejnené: 18.04.2019

A máme tu ďalší obľúbený sviatok, plný tradícií, studenej vody za krkom a symbolických rán korbáčom. Dievčatá sa tešia na zástupy chlapcov pred dverami, chlapci sa ženú za odmenami a domáce gazdinky sa idú zblázniť s prípravami. Aj keď v dnešnej dobe pôst dodržiava málokto, veľkonočné hodovanie, ktoré nasleduje po ňom, si dopraje každý.

Veľká noc je nesporne najväčším sviatkom a krásnou tradíciou v našej ľudovej kultúre. To však neznamená, že musíte začať s prípravami veľkonočného pohostenia týždeň dopredu, ako to bolo zvykom ešte u našich starých mám. Zdĺhavé prípravy určite mali svoje čaro, najmä keď sa do nich zapojila rodina aj susedia a stali sa spoločenskou udalosťou. No povedzme si na rovinu, dnešná realita je taká, že všetky práce zostanú na pleciach gazdinky a ostatní členovia rodiny sa ukážu, až keď im do nosa udrie vôňa jedla. Tradičné pokrmy pripravíte aj netradičným spôsobom pomocou šikovným spotrebičov.

Inteligentné rúry na pečenie

Moderná rúra na pečenie je plná funkcií, ktoré vám uľahčia život. Rúra navarí, napečie a ešte sa aj automaticky vyčistí. Presne určí, ako dlho sa má piecť mäso, aby bolo šťavnaté vo vnútri a chrumkavé na povrchu. Jediné, s čím vám nepomôže je umývanie riadu – a o to sa postará zase umývačka riadu.

Varte pod tlakom!

Väčšina vecí, ktoré robíme pod tlakom nedosiahne požadovaný efekt, no to neplatí pri varení. Tlakový hrniec je úžasný pomocník, s ktorým navaríte raz-dva a na svoje si prídu aj fanúšikovia zdravého stravovania. Na varenie využíva vyšší tlak, ako je bežný, vďaka čomu v hrnci vzniká vyššia teplota varenia, približne o 20 až 40 °C oproti bežnému hrncu. Takéto zvýšenie teploty umožňuje pripraviť vaše obľúbené jedlo rýchlejšie a zároveň aj zdravšie. Navyše takýmto spôsobom môžete pripraviť mäso, spolu s prílohou, čo ušetrí ďalší čas, energiu aj náklady.

Malý, ale šikovný

Na to, aby ste rýchlo a efektívne pripravili pohostenie na veľkonočné sviatky, nemusíte mať kuchyňu vybavenú spotrebičmi ako profesionálny kuchár. Postačia vám bežné zariadenia, ktoré sú základným vybavením každej kuchyne. Ručný mixér, toustovač, mikrovlnka či krájač zeleniny vám uľahčia prácu a s ich pomocou vykúzlite ozajstné pochúťky.

Niekoľko tipov na veľkonočný stôl, ktoré nesklamú

Dusený králik na bielom víne s rozmarínom

Králik neodmysliteľne patrí k Veľkej noci. Okrem čokoládových figúrok si môžete pochutnať aj na lahodnom mäse. S tlakovým hrncom to zvládnete ľavou-zadnou.

1 celý králik, 500 ml vývaru, 200 ml suchého bieleho vína, olivový olej, hladká múka, 10 strúčikov cesnaku, čerstvý rozmarín, 250 g čerstvého špenátu, petržlenová vňať, 4 lyžice masla, soľ, korenie, zemiaky ako príloha

Králika opláchneme, osušíme a ostrým nožom rozporcujeme na menšie kusy, osolíme a okoreníme. Prichystáme si tlakový hrniec, v ktorom necháme rozpáliť olivový olej. Kúsky králika obalíme zo všetkých strán v hladkej múke a sprudka opečieme do zlatohneda. Po chvíli opekania pridáme do hrnca roztlačené strúčiky cesnaku a lístky rozmarínu. Opečené kúsky králika podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa alkohol odparí. Potom pridáme vývar tak, aby bol králik zaliaty do 2/3. Hrniec uzatvoríme a dusíme asi 30 minút na miernom ohni. Keď je králik mäkký, pridáme očistené zemiaky a dusíme približne ďalších 15 min, kým sa uvaria. Na záver omáčku zjemníme 2 lyžicami masla, ktoré necháme rozpustiť a pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a čerstvý špenát. A kompletný chod je hotový s použitím jediného hrnca.

Šišky, pečené v rúre

Všetci milujeme šišky, aj keď nepatria práve medzi najzdravšie jedlá. S týmto receptom si môžete pochutnať na mäkučkých, nadýchaných pampúšikoch bez výčitiek. Upečte ich v rúre.

250 ml mlieko, 1 kocka droždia, 40 g práškový cukor, 500 g hladká múka, štipka soli, 1 vaječný žĺtok, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g masla, džem alebo nutella na naplnenie

Začneme s kváskom, ktorý pripravíme zo 100 ml vlažného mlieka, ČL cukru a soli, poprášime múkou a necháme kysnúť. Medzitým do väčšej misy preosejeme múku, práškový a vanilkový cukor, premiešame a pridáme hotový kvások spolu so žĺtkom a maslom. Vypracované cesto necháme odpočívať približne 1 hodinu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a vykrajujeme buchtičky – pokojne môžete použiť hrnček. Rúru zohrejeme na 180 °C, časovač nastavíme na 15 minút. Upečené šišky plníme džemom alebo nutellou podľa chuti.

Blesková vajíčková nátierka s toustami, plnenými bryndzou a medvedím cesnakom

Tento super rýchly receptík je plný jarných chutí a nezaberie viac ako 30 minút.

10 ks uvarených vajec, maslo, soľ, korenie, jarná cibuľka alebo pažítka, toastový chlieb, 250 g bryndze, čerstvý medvedí cesnak, olivový olej

Vajcia zbavíme škrupiny, pokrájame na menšie kúsky, dáme do misy, pridáme soľ, korenie, maslo a vyšľaháme ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Jarnú cibuľku alebo pažítku nasekáme nožom a zľahka premiešame s nátierkou. Namiesto nudného chleba podávajte nátierku s plnenými toastami. Pokiaľ sa toaster nahreje, zmiešajte bryndzu s nasekaným medvedím cesnakom, zmesou naplňte toastový chlieb, pokvapkajte olivovým olejom a zapečte v toasteri. Farebnosť pri servírovaní môžete zvýrazní hranolkami z čerstvej zeleniny, ktoré bleskovo nakrájate na krájači. Uvidíte, že táto chuťovka zmizne zo stola ako prvá.

Maškrta na poslednú chvíľu

Veľká noc je plná neočakávaných návštev a často sa dostaneme do situácie, kedy na stôl už jednoducho nemáme čo položiť. Zabudnite na kupované sušienky a pripravte sladké pohostenie za pár minút v mikrovlnke s ingrediencií, ktoré máte práve po ruke.

Základné cesto na jednu porciu  – 4 PL polohrubá múka, 4 PL kryštálového cukru, 1 vajce, 1 PL oleja, 1 PL mlieka, štipka prášku do pečiva

Čo dom dal – čokoláda, kakao, káva, arašidové maslo, džem, kúsky sušeného alebo čerstvého  ovocia, mak, kokosová múčka, orechy, tvaroh....

Všetky ingrediencie na základné cesto zmiešajte v miske, vylepšite ho surovinami, ktoré máte doma. Zmesou naplňte hrnček do 1/2 a dajte na 3-4 minúty do mikrovlnky. Dezert môžete ozdobiť šľahačkou, kopčekom zmrzliny alebo poliať domácim vaječným likérom. Hotovo!

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
          ___     ___                 
___ / _ \ / _ \ __ __ _ __
/ _ \ | | | | | (_) | \ \/ / | '_ \
| __/ | |_| | \__, | > < | | | |
\___| \__\_\ /_/ /_/\_\ |_| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.