Výroba sušených plodov doma. Rady a tipy, ako na to

Zverejnené: 15.08.2023

Nemáte radi kompóty a džemov máte niekoľko ešte aj spred dvoch rokov? Dúfame, že vám nenapadlo vyhodiť ani to najmenšie množstvo ovocia. Možností na spracovanie darov záhrady máte niekoľko. Je nám jasné, že nemôžete každý deň upiecť rôzne bublaniny, ale čo by ste povedali na sušené plody? Hodia sa do kaší a müsli, v nápaditej sklenej nádobe ako originálny darček, viete ich dokonca použiť i ako vianočnú výzdobu. Nehovoriac o tom, že predstavujú zdravšiu alternatívu sladkých maškŕt. Presvedčili sme vás? Tak čítajte ďalej.

 

SKLADOVANIE POTRAVÍN

 

Sušenie nie je žiadnou gastronomickou novinkou ani v našich končinách. Predstavte si autentický dedinský domček, určite sa do tohto obrazu hodí aj veranda so zavesenými chilli papričkami. Sušené ovocie sa vyrába rovnako.

Podstatou tohto spôsobu spracovania plodov je odparenie vody, čím sa okrem zmenenej konzistencie môžete tešiť aj z predlženia životnosti ovocia a zeleniny. To však neznamená, že slúži na zužitkovanie aj toho, čo na bežnú konzumáciu už nie je úplne vhodné. Sušenie konzervuje, ale nenapravuje. Povyberajte teda zrelé, ale nie prezreté plody. Dôkladné čistenie by malo byť samozrejmosťou.

Pred sušením odstráňte lístočky a stonky s výnimkou slivky. Čerešne a višne pred sušením obarte, aby nepopraskal ich povrch.

 

 

Sušenie plodov na slnku

Ak máte veľkú terasu, tradičný spôsob sušenia by pre vás nemal byť žiadny problém. Jeho nevýhodou je časová náročnosť, bude to trvať niekoľko dní v závislosti od druhu ovocia a zeleniny.

Plody umiestnite na veľkú čistú plochu, ideálne drevenú tácňu, drevený stôl alebo dosku na krájanie. Prikryte ich sieťkou, aby neslúžili ako večera pre hmyz.

K príprave v tomto prípade patrí okrem zberu ovocia aj sledovanie predpovede počasia. Malo by byť slnečno niekoľko dní po sebe. Sušenie bez tepla by nebolo úspešné, ale nemá sa to diať na priamom slnku. Na noc plody nenechávajte vonku, aby ste ich chránili pred rannou rosou.

 

DOSKY

 

 

Sušenie plodov v rúre

Je pravda, že na sušenie v rúre budete musieť obetovať oveľa viac času ako napríklad na opečenie zemiakov alebo prípravu koláča. V porovnaní s predchádzajúcou metódou však to pôjde fakt rýchlo. Celý proces vám zaberie nejakých 6-8 hodín. Rúru nastavte na 60–70°Cpootvorte jej dvere, aby vlhkosť mala voľnú cestu von.

 

MINI RÚRY

 

Sušenie plodov v sušičke

Ak svoju zásobu moderných kuchynských strojov chcete doplniť o ďalší šikovný kus, mali by ste si kúpiť sušičku na ovocie a zeleninu. Plody môžete umiestniť na niekoľko poličiek/poschodia, takže aj keď sú sušičky menšie ako rúry, umožnia vám spracovať väčšie množstvo ovocia. Nemusíte si robiť starosti ani s kontrolou cez otvorené dvere rúry, pretože sušička spraví všetko za vás.

 

SUŠIČKY OVOCIA A ZELENINY

 

 

Zdroj fotiek: Pexels

 

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _____       _   _       _   _   _ 
|___ / | | | |__ | | | | | |
|_ \ _ | | | '_ \ | | | | | |
___) | | |_| | | | | | | |_| | | |
|____/ \___/ |_| |_| \___/ |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.