Mlieka, ktoré sú lepšie ako mlieko

Zverejnené: 02.09.2016

Rastlinné mlieko. Prečo sa ho oplatí robiť doma.

V názve má mlieko, ale nie je to mlieko v pravom slova zmysle, pretože je to produkt rastlinného a nie živočíšneho povodu. V súčasnosti pribúda počet ľudí, pre ktorých sa stáva pravidelnou a aj obľúbenou súčasťou jedálnička. Rastlinné mlieko. Mimoriadne vhodná alternatíva pre tých, ktorí sú alergickí na mliečne bielkoviny a majú intoleranciu na laktózu, látku, ktorú obsahuje  živočíšne mlieko.

Výskumy ukázali, že intolerancia na laktózu je oveľa rozšírenejšia, ako si myslíme. Až 80 percentám populácie nerobí dobre kravské mlieko. Iba prejav intolerancie u časti z nej nie je až taký vypuklý. Rastlinné mlieko majú okrem toho v obľube aj ľudia, ktorí sa venujú zdravému životnému štýlu.

Prečo naberá rastlinné mlieko na popularite?

• Nie je v ňom žiadny cukor, ani soľ.
• Obsahuje veľa vitamínov  a zdraviu prospešných látok. Napríklad mlieko vyrobené z mandlí obsahje veľa vápnika a vitamínu E, makové mlieko je hotová vápniková bomba, v mlieku z lieskových orieškov  je bohato zastúpený vitamín B, E, horčík, zinok a kyselina listová, atď.

 

Nebsahuje laktózu.
• V rastlinnom mlieku absentuje cholesterol.
• Ideálne je pre ľudí so spomaleným metabolizmom, pre vegánov a vegetariánov.
• Výrazne uľahčuje trávenie.

 
Kde všade má využitie?

Rastlinné mlieko sa dá používať všade tam, kde sa používa živočíšne mlieko. Môže byť súčasťou studenej i teplej kuchyne. Dá sa využiť pri príprave kokteilov, polievok, zeleniny, ale aj mäsa. Skvelé sa hodí na prípravu domácej zmrzliny a rôznych druhov zákuskov a koláčov. Môže sa pridať do kávy - také capucino s kokosovým mliekom chutí vynikajúco. 
 
Z čoho všetkého sa dá rastlinné mlieko vyrobiť?

Zo širokej škály plodín: sóje, kokosu, orechov, mandlí, maku, ryže, ovsa, sezamu, slnečnicových jadierok, ryže...

 

 

 

 

V obchodoch je bohatá ponuka rastlinného mlieka, ale nie je práve najlacnejšie. No nielen kvôli cene je lepšie si ho pripravovať doma. Druhý dôvod je istota, že to naše bude bez umelých prísad, stabilizátorov konzervačných látok. Navyše chuť domáceho rastlinného mlieka je prirodzená, intenzívna a celkovo lepšia ako priemyselne vyrábané.
 
 
Jeho domáca príprava nezaberie veľa času a dá sa vyrobiť veľmi jednoducho. K vybratej surovine -  mak, oriešky, slnečnicové jadierka... potrebujete výkonný mixér, vodu a gázu na precedenie.  Surovinu  (najlepšie cez noc) namočíte. Vďaka tomu budú živiny ľahšie stráviteľné. Potom vložíte do mixéra, pridáte vodu v pomere 1:2, alebo  1:3 v závislosti od toho akú hustotu si prajete a rozmixujete. Výslednú zmes z mixéra precedíte cez gázu a hotovo.

Druhou možnosťou je pripravovať rastlinné  mlieko priamo v prístroji na to určenom-  automatickom výrobníku rastlinného mlieka - Vitamilk. Ten dokáže naraz vyrobiť až 1,3 l mlieka približne za 20 minút. Obsluha výrobníka je viac než jednoduchá. Vložíte doň ingrediencie a zvolíte správny program. Po uplynutí stanoveného času mlieko precedíte cez sitko, ktoré je súčasťou balenia výrobníka, a môžete piť. Buď rovno v takomto stave, alebo s priadním medu, škorice, resp. iných prísad podľa vašich chutí. 
 

 

Samotný Vitamilk má vďaka ďalším praktickým funkciám aj širšie uplatnenie v domácnosti: pripravíte v ňom výživné nutričné kaše, pyré, pasty, šťavu z ovocia, polievky z mrky, cibule, paradajok, atď.
 
Na zdravie!
 
 
Autorka článku Mária Lešková
 
 

 

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  _   _  __  __      _   _       _   
| | | | \ \/ / | | | |__ | |_
| | | | \ / _ | | | '_ \ | __|
| |_| | / \ | |_| | | | | | | |_
\___/ /_/\_\ \___/ |_| |_| \__|
Enter the code depicted in ASCII art style.