Zverejnené: 05.03.2017
Stavte na No Frost.
Ešte pre niekoľkými rokmi vnútro chladničky alebo mrazničky často pripomínalo eskimácke iglu, pretože na ich stenách sa tvorila v procese chladenia alebo mrazenia potravín hrubá vrstva ľadu, ktorej sa dalo zbaviť iba počas zdĺhavého rozmrazovania.
Dnešní producenti chladiacich a mraziacich zariadení už ponúkajú také, pri ktorých nutnosť odmrazovania prakticky odpadá. Vybavené sú technológiou, ktorá zabraňuje vytváraniu námrazy a ľadu na stenách chladničky alebo mrazničky buď úplne alebo iba čiastočne. Zároveň v nich udržiavava nízku teplotu a stálu úroveň vlhkosti.
V súčasnosti ponúkajú producenti dva základné modely chladničiek a mrazničiek s označením Low Frost, alebo Smart Frost a No Frost.
1. Low Frost, alebo Smart Frost - je technológia, ktorá výrazne redukuje úroveň vlhkosti v chladničke. Výsledkom je, že sa vrstva námrazy a ľadu vytvára oveľa pomalšie a pozvoľnejšie ako v bežných, tradičných chladničkách alebo mrazničkách a teda ani rozmrazovať nie je potrebné tak často.
2. No Frost - je systém, ktorý zabraňuje vytváraniu námrazy, takže nie je nevhynutné pravidelné rozmrazovanie. Technológia kontroluje úroveň vlhkosti vzduchu. Vďaka cirkulácii studeného vzduchu a v dôsledku vysušovania sa nevytvára námraza a ľad. Zariadenia využívajúce túto technológiu sú často nazývané frostless, teda bez ľadu, bez námrazy.
Ďalšou možnosťou je vybrať si chladničku alebo mrazničku s automatickým odmrazovaním.
Tradičné vs. No Frost?
Každý, kto čo i len raz rozmrazoval mrazničku vie, že to nie je bohvieaká zábavná robota. Vyčistiť mrazničku, ktorá je zanesená námrazou alebo hrubšou vrstvou ľadu, zaberie veľa času, ale je to nevynutné z viacerých dôvodov: hrubá námraza má za následok, že sa funkcia zariadenia výrazne znižuje. Čím viac námrazy, tým horší výkon. Platí rovnica - čím viac ľadu, tým menej efektívne a výkonné je chladenie a tým vyššia spotreba energie a hlbšie do nášho vrecka. Navyše rozmrazovanie je nevyhnuté z hygienických dôvodov.
Prednosti No Frost
Ideálna starostlivosť o zeleninu či mäso
Technológia automatického odmrazovania No Frost teda zabraňuje vzniku námrazy a zároveň udržiava konštantnú teplotu v celej chladničke. Tým, že obmedzuje vlhkosť vzduchu v jej vnútri spôsobuje, že napríklad zelenina, syry a iné produkty zostávajú dlhšie svieže.
Niektoré modely chladia takmer dvakrát rýchlejšie, čím znižujú zaťaženie a predlžujú životnosť.
Ľahšie sa udržiavajú v čistote. Zápachy a nečistoty, ktoré sa pri zamŕzaní dostávali do vrsty ľadu a námrazy, pri No Frost nehrozia. No Frost chladničky a mrazničky nepotrebujú rozmrazovať, čo ale neznamaná, že ich netreba pravidelne udržiavať v čistote. Ale tento proces trvá oveľa kratšie a nie je ani zďaleka taký náročný.
Za "nedostatok" systému No frost sa považuje fakt, že redukciou vlkhosti vzduchu v chladničke, sa niektoré potraviny rýchlejšie vysušia. Na to je však veľmi jednoduchý recept: potraviny so sklonom k rýchlejšiemu vysušovaniu treba uskladňovať v uzavretých nádobách. Niektorí výrobcovia preto vybavili moderné chladničky viacerými užitočnými boxami na uchovávanie takýchto druhov potravín.
Redakcia Rady a tipy
Pridať nový komentár