Pracovať v plne vybavenej kuchyni je paráda. Avšak treba myslieť, že aj zariadenie má svoje limity. Nedbalé používanie kuchynských spotrebičov a pomôcok skracuje ich životnosť.
Najčastejšie chyby, ktorými ničíme vybavenie kuchyne sú na pohľad banality, ale môžu viesť k poškodeniam. Vyvarujte sa chybám v kuchyni, aby zariadenie slúžilo čo najdlhšie.
1. Umývačka riadu má svoje limity
Preplniť umývačku kopou špinavého riadu sa nevypláca. Ušetríte síce na energiách, no riad nebude poriadne umytý. Čistiaci prostriedok totiž nemá šancu dostať sa na všetky miesta. Dôležitá je aj pravidelná údržba. Raz mesačne umývačku riadu pustite naprázdno a vyčistite filter.
2. Neprehliadajte kávovar
Kávovar zanesený vodným kameňom a usadeninami je rodiskom baktérií a znižuje jeho funkčnosť. Umyť len nádobku na kávu nestačí. Po každom použití je potrebné vyčistiť každú vymeniteľnú časť.
3. Mixér čistite poriadne
Aj vy mixér po použití iba opláchnete vodou a saponátom? Robíte chybu. Nože mixéra treba vybrať a umyť samostatne. Iba tak máte istotu, že budú naozaj čisté.
4. Vynesením smetí sa práca nekončí
Hoci smeti vynášate pravidelne, odpadkový kôš šíri nepríjemnú arómu. Pravdepodobne zabúdate kôš umyť a vydezinfikovať. Nájdite si čas a raz za týždeň vyčistite kôš aj priestor okolo. Dajte si ale pozor, aby bol kôš naozaj suchý, keď budete vymieňať vrece na odpad. Vlhkosť podnecuje vznik plesní a zápachu.
5. Drevené dosky dezinfikujte
Udržať dosky na krájanie perfektne čisté je veľmi dôležité z hľadiska možnej kontaminácie potravín. Okrem toho, že dosky po použití dobre umyjete, použite trik s citrónom. Citrón jednoducho prekrojte a reznou stranou vybieľte povrch doky.
6. Lis na cesnak nepatrí do umývačky
Pretlačený cesnak perfektne zvýrazní jedlo, no zvyšky sa na lis prilepia a umývačka ich poriadne neodstráni. Preto lis na cesnak umývajte ručne. Pomôžte si napríklad špáradlom, ktoré odstráni všetky nečistoty. Dá to trocha práce, no lis bude skutočne vyčistený.
7. Špongie na riad pravidelne vymieňajte
Špongia na riad je po čase plná baktérií a neslúži poriadne. Preto by ste ju mali každý týždeň vymieňať za novú. Ak však chcete ušetriť životné prostredie a peňaženku, vložte použitú špongiu na chvíľu do mikrovlnky. Bude vydezinfikovaná a môžete ju dlhšie používať.
Pridať nový komentár