Veľká noc sa blíži: Recepty na Zelený štvrtok

Zverejnené: 17.03.2021

Vedeli ste, že štvrtok pred Veľkonočným piatkom dostal pomenovanie „zelený“ kvôli skomoleniu nemeckého výrazu? Ak by k tomu nedošlo, každoročne by sme slávili „plačlivý štvrtok“ a namiesto špenátu by v kuchyni kraľovala cibuľa.

Ani tento rok nebude iný a zelená farba bude dominovať na každom tanieri. Zabudnite na špenátový prívarok a prekvapte rodinu novým menu. Máme pre vás niekoľko fantastických receptom na Zelený štvrtok.

Špenátový quiche  

·       175 g špaldová múka

·       100 g maslo

·       300 g čerstvý špenát

·       1 cibuľa

·       3 strúčiky cesnaku

·       100 g syr niva

·       4 vajcia

·       250 g kyslej smotany

·       soľ a mleté čierne korenie

V miske zmiešajte preosiatu múku, zmäknuté maslo, žĺtok z jedného vajíčka, trocha vody a štipku soli. Vypracujte hladké cesto, rozvaľkajte a preložte do vymastenej formy tak, aby vznikli okraje. Cesto prikryte papierom na pečenie, zaťažte vreckom s fazuľou a pečte 15 minút na 200 °C. Takto sa korpus nenafúkne. Cibuľu a cesnak opražte na oleji, pridajte špenát a sparte. Zvyšné vajcia vyšľahajte, pridajte syr, smotanu, soľ korenie a zmiešajte s vychladnutým špenátom. Náplň nalejte na upečený korpus a pečte ďalších 10 minút.

Krémové rizoto s medvedím cesnakom

·       2 ks šalotka

·       200 g ryža arborio

·       2 dcl biele suché víno

·       1,5 l vývar

·       hrsť lesných húb

·       hrsť medvedieho cesnaku

·       100 g maslo

·       100 g parmezán

·       muškátový oriešok

·       soľ, mleté čierne korenie

Najemno nakrájanú šalotku speňte na oleji, pridajte huby, ryžu a krátko opražte. Všetko podlejte bielym vínom a keď sa odparí, pridajte jednu naberačku vývaru. Za stáleho miešania počkajte, kým sa tekutina vstrebe a pridajte ďalšiu naberačku. Takto pokračujte, kým miniete všetok vývar a ryža zmäkne. Keď je ryža hotová, hrniec odstavte, vmiešajte nasekaný medvedí cesnak, parmezán a zjemnite maslom. Na záver dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Podávajte ihneď samostatne alebo s grilovaným mäsom.

Zemiakové pyré so žihľavou

·       500 g zemiaky

·       1 menší koreň zeleru

·       50 g masla

·       hrsť čerstvej žihľavy

·       soľ, biele mleté korenie

Zemiaky a zeler očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Zlejte vodu, nahrubo popučte a vmiešajte maslo. Žihľavu nasekajte, pridajte k zemiakom a vymixujte dohladka. Pyré dochuťte soľou a bielym korením, ako máte radi.

 

Foto: pexels.com

Pridať nový komentár

Váš email sa nebude na stránke zobrazovať.
  ____    _   _           _____       
| _ \ | | | | _ _ | ____| ____
| |_) | | | | | | | | | | _| |_ /
| __/ | |_| | | |_| | | |___ / /
|_| \___/ \__, | |_____| /___|
|___/
Enter the code depicted in ASCII art style.