Vedeli ste, že štvrtok pred Veľkonočným piatkom dostal pomenovanie „zelený“ kvôli skomoleniu nemeckého výrazu? Ak by k tomu nedošlo, každoročne by sme slávili „plačlivý štvrtok“ a namiesto špenátu by v kuchyni kraľovala cibuľa.
Ani tento rok nebude iný a zelená farba bude dominovať na každom tanieri. Zabudnite na špenátový prívarok a prekvapte rodinu novým menu. Máme pre vás niekoľko fantastických receptom na Zelený štvrtok.
Špenátový quiche
· 175 g špaldová múka
· 100 g maslo
· 300 g čerstvý špenát
· 1 cibuľa
· 3 strúčiky cesnaku
· 100 g syr niva
· 4 vajcia
· 250 g kyslej smotany
· soľ a mleté čierne korenie
V miske zmiešajte preosiatu múku, zmäknuté maslo, žĺtok z jedného vajíčka, trocha vody a štipku soli. Vypracujte hladké cesto, rozvaľkajte a preložte do vymastenej formy tak, aby vznikli okraje. Cesto prikryte papierom na pečenie, zaťažte vreckom s fazuľou a pečte 15 minút na 200 °C. Takto sa korpus nenafúkne. Cibuľu a cesnak opražte na oleji, pridajte špenát a sparte. Zvyšné vajcia vyšľahajte, pridajte syr, smotanu, soľ korenie a zmiešajte s vychladnutým špenátom. Náplň nalejte na upečený korpus a pečte ďalších 10 minút.
Krémové rizoto s medvedím cesnakom
· 2 ks šalotka
· 200 g ryža arborio
· 2 dcl biele suché víno
· 1,5 l vývar
· hrsť lesných húb
· hrsť medvedieho cesnaku
· 100 g maslo
· 100 g parmezán
· muškátový oriešok
· soľ, mleté čierne korenie
Najemno nakrájanú šalotku speňte na oleji, pridajte huby, ryžu a krátko opražte. Všetko podlejte bielym vínom a keď sa odparí, pridajte jednu naberačku vývaru. Za stáleho miešania počkajte, kým sa tekutina vstrebe a pridajte ďalšiu naberačku. Takto pokračujte, kým miniete všetok vývar a ryža zmäkne. Keď je ryža hotová, hrniec odstavte, vmiešajte nasekaný medvedí cesnak, parmezán a zjemnite maslom. Na záver dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Podávajte ihneď samostatne alebo s grilovaným mäsom.
Zemiakové pyré so žihľavou
· 500 g zemiaky
· 1 menší koreň zeleru
· 50 g masla
· hrsť čerstvej žihľavy
· soľ, biele mleté korenie
Zemiaky a zeler očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Zlejte vodu, nahrubo popučte a vmiešajte maslo. Žihľavu nasekajte, pridajte k zemiakom a vymixujte dohladka. Pyré dochuťte soľou a bielym korením, ako máte radi.
Foto: pexels.com
Pridať nový komentár